Domáci kokpit

Užívateľov profilový obrázok
Sidewinder
Brigádny generál
Príspevky: 3906
Dátum registrácie: Ne, 16. Mar 2008, 10:04
Bydlisko: rodeny dedincan z Toporca
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa Sidewinder » Pi, 23. Dec 2011, 12:05

tak to by malo byt komplet.
Když se ocitnete ve férovém souboji, asi jste neco dost podelali.

Užívateľov profilový obrázok
RekYn
Poručík
Príspevky: 600
Dátum registrácie: So, 05. Dec 2009, 09:56
Bydlisko: Snina

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa RekYn » Pi, 23. Dec 2011, 19:58

Sidewinder napísal:Tu to je rekyn
http://www.mictronics.de/projects/avr-usb-joystick/

A tu je este jedno ale to treba kupit: http://www.leobodnar.com/products/BU0836A/
Diky Sid, to prve sa mi veľmi pozdáva. Vyskúšam to, ale tú verziu z SVK http://vwings.net/forum/viewthread.php? ... wstart=120
Ako píše Hardy; má to oveľa viac možností ako hociktorý hotový Joy. Mňa hlavne láka možnosť použitia páčkových prepínačov.
Hardy napísal:Ty, ale to Joystick Controller BU0836A je super, to je lepšie, ako rozobrať hocičo hotové. To má aj vlastný ovládač?
Má to aj svoj ovládač kde si môžeš navoliť, či má reágovať na zopnutie, alebo na rozopnutie, alebo na oboje (takže ti dá pri zapnutí iba impulz)
Keď začneš mať strach, tak si prehral.

Užívateľov profilový obrázok
Sidewinder
Brigádny generál
Príspevky: 3906
Dátum registrácie: Ne, 16. Mar 2008, 10:04
Bydlisko: rodeny dedincan z Toporca
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa Sidewinder » St, 28. Dec 2011, 07:42

Když se ocitnete ve férovém souboji, asi jste neco dost podelali.

Užívateľov profilový obrázok
RekYn
Poručík
Príspevky: 600
Dátum registrácie: So, 05. Dec 2009, 09:56
Bydlisko: Snina

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa RekYn » Št, 29. Dec 2011, 19:58

Noo klobúk dole, chlapec si dal záležať. :o:
Keď začneš mať strach, tak si prehral.

Užívateľov profilový obrázok
Sidewinder
Brigádny generál
Príspevky: 3906
Dátum registrácie: Ne, 16. Mar 2008, 10:04
Bydlisko: rodeny dedincan z Toporca
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa Sidewinder » Št, 05. Jan 2012, 21:59

Obvod s ktorym by mal packovy prepinac fungovat ako tlacitko na pc..
http://www.flightsim.com/main/howto/switches.htm
Když se ocitnete ve férovém souboji, asi jste neco dost podelali.

Užívateľov profilový obrázok
RekYn
Poručík
Príspevky: 600
Dátum registrácie: So, 05. Dec 2009, 09:56
Bydlisko: Snina

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa RekYn » Pi, 06. Jan 2012, 19:42

Díky Majo

Niečo také jednoduché som si predstavoval.
Vyskúšam to a dám vedieť.

Škoda, že som to nenašiel skôr, lebo teraz som akurát tesne pred dokončením svojho zjednodušeného iba na tlačidla a potenciometre.

Ešte by to chcelo aj taký, čo zopne v každej polohe iné tlačidlo (hore = 1 / dole = 2 / hore = 1 /...) a hneď by som uvažoval o výrobe ďalšieho.
Keď začneš mať strach, tak si prehral.

Užívateľov profilový obrázok
Sidewinder
Brigádny generál
Príspevky: 3906
Dátum registrácie: Ne, 16. Mar 2008, 10:04
Bydlisko: rodeny dedincan z Toporca
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa Sidewinder » Pi, 06. Jan 2012, 20:00

Je tam akurat suciastka H11AA2, a to som u nas nikde nevedel zohnat, ani nejaku nahradu.
Resp. do radioamaterciny sa vobec nevyznam takze ked najdes nahradu za tuto suciastku tak to bude super.
Když se ocitnete ve férovém souboji, asi jste neco dost podelali.

Užívateľov profilový obrázok
RekYn
Poručík
Príspevky: 600
Dátum registrácie: So, 05. Dec 2009, 09:56
Bydlisko: Snina

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa RekYn » Pi, 06. Jan 2012, 20:14

Hej, s tým H11AA2 je teraz trošku problém, ale je tam aj verzia s relátkom a to nieje problém.

Okrem toho skúsim objednať H11AA1-I. Ten sa dá zohnať a dúfam, že to s ním pôjde.
Keď začneš mať strach, tak si prehral.

Užívateľov profilový obrázok
PP06
Podporučík
Príspevky: 546
Dátum registrácie: Št, 13. Mar 2008, 18:50
Bydlisko: Stará Turá
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa PP06 » So, 07. Jan 2012, 09:37

Teoreticky by nestacil obycajny monostabilny klopny obvod?

Za predpokladu ze mame 2 polohovy prepinaci prepinac na spolocny vyvod pripojime + oba vystupy skratujeme a pripojime na "TRIGGER" (vstup cislo 2 ne555).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... stable.svg

Vystupny graf by mal vypadat takto.
Obrázok

Obycajna 555 sa da zohnat lachko a 2 kondiky a 1 odpor tiez, ak sa nemylim tak je to jednoduche zapojenie :wink:

Užívateľov profilový obrázok
Sidewinder
Brigádny generál
Príspevky: 3906
Dátum registrácie: Ne, 16. Mar 2008, 10:04
Bydlisko: rodeny dedincan z Toporca
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa Sidewinder » So, 07. Jan 2012, 13:27

a co je to za suciastka? (celi nazov)
vies to spajkovat a testnut? alebo nakresli nejaku schemu a skusim to spajkovat.
Ako som pisal do toho som osobne dost lama, takze vela toho nefiem.
Když se ocitnete ve férovém souboji, asi jste neco dost podelali.

Užívateľov profilový obrázok
PP06
Podporučík
Príspevky: 546
Dátum registrácie: Št, 13. Mar 2008, 18:50
Bydlisko: Stará Turá
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa PP06 » So, 07. Jan 2012, 13:33

PP06 napísal: Za predpokladu ze mame 2 polohovy prepinaci prepinac na spolocny vyvod pripojime + oba vystupy skratujeme a pripojime na "TRIGGER" (vstup cislo 2 ne555).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... stable.svg
tu v linku je schema, len ju treba doplnit o to tlacitko ako som pisal, viem to spravit, no problem je vtom ze prave doma nemam ziadnu 555 keby hej uz je to davno otestovane :-D

555 je maly integrac z 8 nozickami velmi uzitocny a velmi pouzivany.


teraz mi doslo ze ty mas na mysli asi komplexnu schemu vyriesenu aj z pripojenim na pc, nad tym som sa nezamyslal, ja som len navrhol nahradnu schemu na to tlacitko kedze rekyn pisal ze sa H11AA2 tazko zhana.

Ale ak bych mal robit kokpit o vela tlacitkach co vo vecsine kokpitov je tak bych to vyriesil tak ze bych kupil najlacnejsiu usb klavesnicu jednotlive tlacitka bych napajkoval na jednotlive klavesi a funkcne usb pripojenie k pc je hotove ;-) o pocte tlacitok priblizne 100.

Užívateľov profilový obrázok
PP06
Podporučík
Príspevky: 546
Dátum registrácie: Št, 13. Mar 2008, 18:50
Bydlisko: Stará Turá
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa PP06 » So, 07. Jan 2012, 15:09

konkretne som mal na mysli daco taketo je to jednoduche a lacne a tlacitka mozes mat podla seba.

Obrázok

OBR 1 ti popisuje zapojenie packoveho tlacitka. vystup je pripojeny na lubovolu klavesu, ktoru potom nabindujes v ilovy a hotovo.
Ak nechces mat nabindovanu cistu klavesu ako napriklad (a,b,c...) ale chces mat dvojicu napr (ctrl+a) tak by si schemu musel doplnit este o dalsi tranzistor (T2) tak ako je to v obrazku 3

OBR 2a ti popisuje pripojenie obycajneho tlacitka na klavesnicu ak chces mat nabindovanu len bezne klavesy napr (a,b,c,1,2,3.....)

OBR 2b ti popisuje pripojenie dvojkontaktneho tlacitka na klavesnicu ak chces mat nabindovanu dvojicu klaves napr (ctrl+a).

OBR3 je zhodny z obrazkom 2b, len stym rozdielom ze ak si vyberies tlacitko ktore sa vyraba len v prevedeni 1 kontaktu tak musis pouzit toto zapojenie.
dioda D2,D3.... su pre pripojenie dalsich tlacidliel (potom uz nemusis znovu pridavat dalsie tranzistory T2, ale iba vrchnu cast zapojenia a T2 bude pre vsetky rovnaky)


Ak som sa dakde pomylil, alebo ak som to vysvetlil prilis komplikovano tak sa ozvy, mozme pokecat aj na ts.

Užívateľov profilový obrázok
RekYn
Poručík
Príspevky: 600
Dátum registrácie: So, 05. Dec 2009, 09:56
Bydlisko: Snina

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa RekYn » Ne, 08. Jan 2012, 20:00

Nie som extra odborník cez elektroniku ale moje základne znalosti mi hovoria, že tieto tvoje schémy určite nebudú fungovať. Tranzistor takto nepracuje a určite takto nič nezopne. Jedine že by si na neho pripojil relé, ale to je už zbytočne zložité, lebo sidewinder postol jednoduchú schému s relé (bez integrovaného obvodu a tranzistora).

Už keď ste toľko vydržali, tak ešte vydržte týždeň a ja to vyskúšam a dám vedieť.

Momentálne dokončujem svoj tlačidlový + osy a mám ho už hotový na 95% po mechanickej stránke a na 25% po elektrickej.
Použil som na to vyradené (mechanicky poškodené) ovládače na PlayStation, redukciu z ovládača s PlayStation na USB a klávesnicu z vyradenej registračnej pokladne.
Prílohy
IMG_4444.jpg
IMG_4446.jpg
IMG_4264.jpg
Keď začneš mať strach, tak si prehral.

Užívateľov profilový obrázok
PP06
Podporučík
Príspevky: 546
Dátum registrácie: Št, 13. Mar 2008, 18:50
Bydlisko: Stará Turá
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa PP06 » Po, 09. Jan 2012, 15:32

To mas pravdu ze moje znalosti ohladom tranzistoru su poslabsie :oops: v skole som tuto tematiku prespal :roll: ale pokial viem, spinaci tranzistor funguje tak ze ked mu na bazu privedies napetie, tak spoji kolektor a emitor v jednom smere, a to ti ako zopinanie klavesi staci.

Viem presne na aku schemu narazas, ako by to podla teba malo vypadat, ale naco rele? ved klavesnica pracuje na 5v sustave z malymi prudmi ktore ti ten tranzistor vpohode vydrzi.

alebo sa zase mylim? :oops:

sid sice dal jednoduchu temu, ale z tazsie zohnatelnou suciastkou, tak som sa pokusil o nahradne riesenie a ak si odmyslim ten tranzistor, tak na vystupe z integraca dostavas signal ako je na grafe, cize by to mohol kludne pripajat na tu usb budku co mal vtom jeho prispevku.

Užívateľov profilový obrázok
RekYn
Poručík
Príspevky: 600
Dátum registrácie: So, 05. Dec 2009, 09:56
Bydlisko: Snina

Re: Domáci kokpit

Príspevok od užívateľa RekYn » Po, 09. Jan 2012, 19:58

Tranzistor spína, ale musí mať hore kolektor spojený s plusom a dole emitor s mínusom a ešte medzi tým nejakú záťaž. Je to spínací prvok, ale tak ako si to nakreslil nezopne nič.
Namiesto tej súčiastky som objednal náhradnú, len nemám rozobratú USB 5Voltovú elektroniku, takže to zatiaľ otestujem len všeobecne. Relé sa mi zdá najspoľahlivejšie a najbezpečnejšie. Nevýhodou je akurát to, že to s relátkami zaberie oveľa viac miesta.

Vykuchal som elektroniku z ovládača na PlayStation, klávesnicu z registračnej pokladne a splašil krabičku, do ktorej som to natlačil.
Prílohy
IMG_4261.jpg
IMG_4256.jpg
IMG_4244.jpg
Keď začneš mať strach, tak si prehral.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný